Čišćenje & Prevencija

Prvi pregled, konzultacije, analiza RTG snimke

Izbjeljivanje

 

Izbjeljivanje zubi jedan je od najjednostavnijih, najbržih i najučinkovitijih načina kako osvježiti i pomladiti osmijeh. To je postupak kojim možemo posvijetliti zube za nekoliko nijansi te postići željeni efekt bijelih zubi.

Stoga, izbjeljivanje zubi danas spada među najtraženije stomatološke usluge.

 

 

Pjeskarenje

 

Pjeskarenje zubi se odnosi na uklanjanje žutih i tamnih mrlja na zubima nastalih uslijed učestalog konzumiranja cigareta, kave, čajeva i drugih tamno obojenih pića koji dugoročno ostavljaju mrlje na zubima.

 

Pjeskarenje se izvodi uz pomoć aparata koji pod tlakom izbacuje sitna mikroabrazivna zrnca pijeska raspršena u vodi koja uspješno uklanjaju nakupine naslaga i pigmenata sa zubi, vraćajući im prirodnu boju i sjaj.

 

 

 

Čišćenje zubnog kamenca

 

Čišćenje zubnog kamenca podrazumijeva uklanjanje svih naslaga na zubima: kamenac, plak, ali i pigmentacije od hrane i pušenja. Jednom kada je formiran zubni kamenac, nije ga moguće otkloniti uobičajenim, redovnim metodama oralne higijene, već je za to potrebna intervencija stomatologa.

Sam tretman uklanjanja zubnog kamenca uključuje upotrebu raznih instrumenata ili alata koji omekšavaju i uklanjaju naslage sa zubi.

 

 

Zubne ljuskice

 

Zubne ljuskice su minimalno invazivni protetski nadomjesci izrađeni od izuzetno tanke potpune keramike, koji se lijepe na prednju plohu prirodnog zuba s ciljem dugotrajnog poboljšanja estetskog izgleda zuba.
Ljuskicama možemo mijenjati oblik zuba, boju, veličinu i njegov nagib, kao i zatvarati razmake između zuba (dijasteme).
One omogućuju potpuno prirodan izgled i postaju dugotrajno i kvalitetno rješenje za poboljšanje osmijeha. Postavljanje ljuskica ne zahtijeva vrijeme oporavka, te se s blistavim osmijehom možete odmah vratiti svakodnevnim aktivnostima.
Redovito i kvalitetno održavanje higijene zuba i usne šupljine te redovite kontrole kod stomatologa ključ su dugotrajnosti ljuskica.

 

 

Zubne proteze

 

Zubna proteza je nadomjestak napravljen od različitih materijala, a svrha mu je nadomjestiti izgubljene zube i vratiti potpunu funkcionalnost usnoj šupljini. Izrađuju se od akrila, smole, posebnih plastika te lakih metala koji oponašaju izgled i boju pravih zubi, a izrađuju se prema vašem zagrizu na način da u potpunosti odgovaraju vašoj čeljusti i fizionomiji vašeg lica.

 Zubne proteze mogu biti potpune ili parcijalne (djelomične).

 

 

 

Zubni mostovi

 

Zubni most je protetski nadomjestak koji zamjenjuje jedan ili više zuba koji nedostaje. Izrađuje se kada pacijentu nedostaje nekoliko zuba u nizu.

Most se fiksno postavlja na prirodne ili umjetne susjedne zube, a koji služe kao nosači konstrukcije.

Oni zapravo predstavljaju krunice u nizu kojih može biti dvije ili više te se izrađuju na metalnoj konstrukciji ili na konstrukciji cirkonijevog oksida, a zatim se oblažu keramikom u bijeloj boji.

Velike prednosti zubnih mostova su sprječavanje oštećenja čeljusnog zgloba ili vezivnog tkiva zubi, dislociranja susjednih zubi i krvarenja zubi.

 

 

Zubne krunice

 

Zubna krunica je kapica u obliku zuba koja služi kao nadomjestak za oštećeni zub. Nalazi se na zubu i vraća mu njegov oblik i veličinu. Zbog savršenih estetskih karakteristika i funkcionalnosti, zubna krunica idealno je rješenje za mnoge probleme naših pacijenata.
Zubne krunice izrađuju se u slučaju kada je kruna prirodnog zuba jako destruirana:
● Zubna kruna je oštećena zbog karijesa.
● Zubna kruna je pukla.
Glavni cilj zubnih krunica je povratak izgubljene funkcije zuba, jačanje zuba ili popravljanje njegove estetike.

 

 

Zubni implantati

 

Zubni implantat je nadomjestak zubu izrađen od biokompatibilnog materijala – titana. Služi kao nosač umjetne krune zuba i time imitira korijen zuba.
Svrha zubnih implantata je da nadomjeste zube koji nedostaju ili zube koji se ne mogu spasiti i koji se moraju izvaditi.
Zubni implantat u potpunosti preuzima izgled i funkciju prirodnog zuba te sprječava propadanje preostale kosti što pomaže u očuvanju zdravih zubi.
Prednost implantata je što nadomještanje jednog izgubljenog zuba ne zahtijeva brušenje okolnih zdravih zuba (kao nosača krunice kojom nadomještamo zub koji nedostaje) te se samim time izbjegava uklanjanje tkiva zdravog zuba.
Uz pravilnu njegu i dobru oralnu higijenu, zubni implantati predstavljaju trajno rješenje.